• CONTACTO

Alocuciones institucionales

Montserrat Puig 20/12/2020

Alocución directora saliente, Montserrat Puig

Apreciats col.legues,

Ja han passat dos anys. Han sigut dos anys entusiasmants d'experiència d'escola que he pogut compartir amb tots vosaltres i en especial, de forma molt estreta, amb José Manuel Álvarez, Mari Cruz Fernández, Irene Domínguez, Catherine Galaman i José Ramón Ubieto, la junta Directiva que avui finalitza el seu mandat. L'experiencia m'ha deixat empremta.

L'últim any ha sigut, també, el de les dificultats derivades de la pandemia que continuen. Ens ha obligat a inventar. Les inèrcies definitivament han caigut. Aquesta invenció no hagues sigut possible sense cadascun dels membres de la Junta Directiva ni sense el treball i la disposició sense fissures de cada una de les comissions.

La de càrtels que sota la responsabilitat de la Victoria Vicente i l'Angela Gallofré a Tarragona han sostingut el pols del càrtels a la nostra comunitat amb els encontres trimestrals d'intercartels. La comissió ha estat formada també per la Mari Cruz Fernández,  l'Alejandro Velázquez i el Francesc Vilà.

El comitè de la nostra revista Freudiana, amb la direcció del José Ramón ha publicat els textos dels col.legues els ha posar en conversa entre ells i amb col.legues d'altres comunitat de la ELP i d'altres Escoles. Saber-los acompanyar amb textos inèdits de Lacan i JAM ha donat a Freudiana un nou impuls com a revista de refèrencia en la psicoanàlisi de la orientació lacaniana. El comité de redacció ha estat format per: Daniel Cena, Estíbaliz Cotos, Eugenio Díaz, Eduard Gadea, Héctor García, Marta Serra, Karina Piluso i Hebe Tizio.

La seu de Tarragona, ha iniciat un treball, amb la Catherine  com a secretaria, que la pandèmia ha, en part, aturat. Està orientat. La seu s'ha renovat, els membres han pogut participar de les ensenyances del pase i d'altres espais de la CdC. La seva biblioteca ha iniciat les activitat amb un nou impuls orientat per l'Escola.

La Biblioteca del CF de Barcelona ha obert noves perspectives amb la col·laboració de la Biblioteca Fuster i amb llibreries i entitats culturals de la ciutat. Sobretot, la Irene, la seva directora acompanyada de la comissió de biblioteca: (Dolors Arasanz, Horacio Dobry, Graciela Esebbag, Erick González, Marta Gutiérrez, Patricia Lombardi, Regina Menéndez, Alejandro Velázquez, Carla Rojo i Celeste Sartori i amb la col·laboració de Teresa Ballester, Amalia Rodríguez y Estela Paskvan), en la orientació de la BCFB com a biblioteca de la Comunitat d'Escola, ha posat a conversar la psicoanàlisi amb literats, traductors, filòsofs, poetes, cineastes, artistes gràfics, músics, investigadors del mon digital, historiadors del art, crítics literaris... La serietat i rigorositat d'aquestes converses alegres han anat teixint una xarxa de bons encontres amb la psicoanàlisi i amb l'escola.

El treball del responsable de difusió, en José Manuel, ha sigut imprescindible per mantenir el pols de la nostra comunitat quan no ens em pogut trobar. No es poden imaginar quantitat de feina ben feta i curosa que ha suposat la responsabilitat de difusió. La Miriam Chang repassant la web que ha estat sempre al dia tan en català com en castellà, l'equip de twitter amb la Mariela Roizner, la Lucía Icardi i la Pilar Foz i l'equip de Facebook: la Betina Ganim i l'Andrea Freiría han creant un nou estil de difusió a les xarxes sota direcció d'en José Manuel.

La Mari Cruz ha seguit amb cura tan les finances com totes les qüestions de la seu que han requerit d'un cuidado molt especial aquest darrer any. Ha sabut també deixar el seu estil creatiu en els excel·lents cartells per a les ensenyances del pase que tan la Marta Serra com la Lidia Ramírez han agraït.

Col.legues, Ens hem divertit. Sens dubte trobaré a faltar les nostres reunions de junta.

Gràcies a tots ells.

Dos anuncis finals:

Ja disposem del dossier del taller clínic «sobre violència». En les properes setmanes es difondran els dossiers del altres dos tallers que han funcionat aquests dos anys. Quedaran a la Web i a la BCFB per qui vulgui consultar i continuar les investigacions iniciades.

El que especialment els vull anunciar es que el dia 15, el propers dimarts, «La manía del sentido» amb textos de la Rosa Mª calvet i Romaní estarà a la venta a la seu. Ha sigut possible per la feina d'edició curosa i amorosa entre l'altres de Mari Cruz Fernández, José Manuel Álvarez, Elvira Guilañá, Vicente Palomera i Rosalba Zaidel.

El relleu està preparat, la propera junta que avui el prendrà segur que donarà a la nostre comunitat d'Escola un nou impuls i deixarà, també, l'empremta del seu estil propi.

A tots els col·legues que es presenten avui a la Junta Directiva els vull dir que tenen de part meva i de la junta actual, un reconeixement molt especial pel seu desig i al amor a l'Escola que els ha portat a presentar la seva candidatura en aquest moment tan complexe i complicat.

Montserrat Puig

Desembre 2020